Ce este coachingul?

Atunci cand chiar iti doresti ceva cu adevarat, lucrurile se intampla. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa treci la actiune. Atat. Fara sa stai sa intorci pe toate fetele diverse aspecte, sa iti pui tot felul de intrebari, sa analizezi la infinit lucrurile. Oamenii care reusesc sunt oamenii care actioneaza. Cat timp totul se deruleaza doar la nivel mental … lucrurile raman asa cum sunt. Este doar o idee, un gand, o dorinta, un obiectiv … si atat.
Povesteam nu demult cu o persoana deosebita despre o “provocare” de care se tot lovea an de an, mai ales in timpul verii (dar nu numai): isi dorea sa invete sa inoate, insa nu reusea sa o faca. Tot cauta permanent un instructor de inot cu care sa lucreze. Nu-i era frica de apa nicidecum. Dar … totusi nu reusea sa invete sa inoate. Pana cand cineva i-a spus: “Vrei cu adevarat sa vrei sa inoti? Atunci arunca-te in apa si inoata. Atat este de simplu.”

Uite, sunt convinsa ca exact in momentul acesta este minim un lucru pe care ti-l doresti de ceva timp. Unul realist, ma refer. Ei, ce ai facut pentru ca sa-l si ai? Si ce daca nu ti-a iesit pana acum? Eu spun deseori ca o problema are minim 2 solutii: cea mai buna si cea mai proasta. Dar intre aceste extreme, exista o infinitate de alte solutii, in functie de creativitatea si imaginatia fiecaruia. Important este sa le cauti, sa le inventezi si … sa treci la treaba. Pur si simplu.

Iar daca vrei o explicatie pentru ca “nu ti-a reusit pana acum”, iat-o: barierele. Unele sunt constiente (“nu este momentul potrivit”, “nu sunt suficient de bun”, “nu o sa reusesc”, “nu am resurse” etc.), altele inconstiente (tipare de comportament “invatate” din primii ani de viata sau prejudecati generale, cum ar fi: dependenta de ceilalti, neincrederea in oameni, prudenta exagerata etc.).

Pentru toate aceste bariere, ai iarasi o multitudine de variante de a le depasi. Iar una dintre acestea este coachingul. Coachul nu face nimic altceva decat sa iti ofere o oglinda realista si impartiala a ceea ce gandesti, faci si esti. O oglinda total dezinteresata personal, insa total interesata de obiectivele tale personale, de satisfactia ta si de starea ta de bine. Dar nu o oglinda statica. Ci una care este prezenta permanent, care iti adreseaza intrebari, care te insoteste si te sprijina, fara a veni cu sfaturi sau opinii personale. Iar oglinda aceasta s-ar putea ca uneori sa nu iti placa pentru ca te provoaca permanent si iti arata de fiecare data extrem de clar realitatea. Fara masca, fara “machiaj”, fara “umbre”. O oglinda care iti va spune atat: “Asta esti, asta gandesti, asta faci. Daca vrei sa inoti, arunca-te in apa si inoata. Eu sunt aici, dar nu pot inota in locul tau. Doar tu vei decide cum vrei sa inoti, cand, cat si unde. Tu vei decide ce stil de inot vei practica. Si tot tu (doat tu) vei executa miscarile respective. Eu voi fi aici, pe mal sau chiar langa tine (tot tu decizi). Si singurul meu sens este ca tie sa iti fie bine. Indiferent ce inseamna asta.”Autor: Loredana Vladareanu

Trainer si Coach Dynamic Learning