Coaching: Personalitate versus Comportament

coaching_personalitate_vs_comportament


Personalitatea NU se schimba. Comportamentul DA!

Nu de puține ori mi se întâmplă ca în orele de consiliere în cariera pe care le susțin, dar mai ales în prima sedință de coaching (indiferent de nivelul poziției persoanei cu care stau de vorbă) sa povestesc despre analogia personalitate – comportament. Adică despre faptul ca personalitatea NU se schimbă pe parcursul vieții (decât în situații cu totul excepționale). Cu toate acestea, noi, ca și oameni, ne putem schimba comportamentul. Putem deveni mai buni, mai performanți, mai mulțumiți de CINE  și CE suntem, fara a ne schimba în esență, ci doar intervenind asupra modului în care ne comportăm. Este mai degrabă o adaptare permanentă. Cuvântul schimbare de multe ori sperie sau creează o reacție de fugă. Este instinctul nostru de conservare. Nu este ceva peiorativ. Nicidecum. Este doar firesc să îl avem (în vremuri de demult ne-a salvat de la exterminare ca și specie). Acest instinct ne sabotează orice acțiune de “schimbare”. Conștient sau nu, dar mai degraba inconstient. Si atunci cum facem să ne cunoaștem mai bine și să devenim ceea ce dorim să fim?

Comportamentul nostru este ceea ce “văd” ceilalți, ceea ce interpreteaza, catalogheaza si valorizeaza intr-un fel anume ceilalti, NU personalitatea. Ne “cautăm” toata viata si avem permanent diferite surprize despre noi înșine, indiferent ca suntem la 20, 30, 40, 60 sau 80 de ani. Suntem extrem de complecsi si viata ne ofera permanent situatii, contexte, provocari  din care putem descoperi si invata cate ceva despre noi insine. Important este ca toate acestea să le înglobăm în imaginea formată despre noi înșine și să avem întotdeauna obiectivul de a crea o imagine frumoasa, armonioasa si stabila, cu care să ne identificam si să ne simțim confortabil, multumiti si impliniti. Să ne simtim NOI înșine, liberi si constienti de CINE si CE suntem.

Este adevarat, insa, ca nu este ceva facil, la indemana oricui. Si aceasta nu pentru ca nu am avea cu totii capacitatea, abilitatea de a deveni mai buni, mai performanti, mai multumiti cu si de noi insine, ci pentru ca presupune mult efort. Presupune auto-constientizarea permanenta asupra a ceea ce facem, ce spunem, ce simtim, ce gandim si cum facem toate acestea. Iar dupa ce am reusit aceasta auto-conștinetizare permanenta  începem să avem tot felul de insight-uri despre noi înșine. Si ce facem cu ele? Este ca atunci cand inveti sau deja cunosti toate literele, dar inca nu stii cum se formeaza cuvintele, cum se pronunta sau cum se scriu. Realizezi ca inca mai este o cale lunga pana la a scrie primul tau roman. Sau macar prima ta poezie. Si atunci te ajuti de resursele din jurul tau. Unele sunt tehnice, altele inspiraționale, altele motivaționale etc. Unele sunt gratuite, altele te costă efort psihic, altele efort fizic, iar altele te costă și ceva bani. De tine depinde să îți faci un “studiu de fezabilitate”, o strategie, un plan de acțiune, să îți stabilești un instrument pentru a masura rezultatele intermediare si finale si multe altele, însă toate armonizate perfect cu obiectivul la care vrei sa ajungi.

Pe scurt, cam acesta ar fi si un proces de coaching. Desi pare complicat, este un proces in care nu esti singur. Esti alaturi de cea sau cel care îți este suport, îndrumător, “feedback”, chiar și resursă.

Cum totul în viață este ca un proces de vânzare-cumpărare, cunoașterea personalității este foarte importantă!

Da, cunoașterea personalității sau cel puțin a anumitor trăsături de personalitate este foarte importantă. Atât pentru tine, ca om, cat si pentru cei apropiati, pentru coach-ul tau, în cazul în care ești într-un program de cunoaștere și dezvoltare etc. Și chiar mai multă eficiență pentru un proces de coaching o are cunoașterea competențelor tale, așa cum le transpui tu în acțiune, adica a comportamentului tău. Pentru că el, comportamentul, va fi subiectul schimbărilor pe care le vei face, nu personalitatea.

Așadar, cunoaște-te pe tine însuți! Și devino persoana cea mai bună care poți fi!

Be dynamic, be your best!Autor: Loredana VLĂDĂREANU

Executive & life coach