Coaching

Un parteneriat permanent pentru performanță

Teamwork in the office

 Coaching individual

”Coaching is unlocking a person’s potential to maximize their own performance.

It is helping them to learn rather than teaching them.”  

Timothy Gallwey

.

.

De ce este coaching-ul atât de util astăzi?

Care sunt motivele pentru care este necesar astăzi mai mult decât altădată să fim ajutați să ne reîntoarcem la noi sau să depășim anumite bariere, în atingerea unor obiective personale sau profesionale?

Un motiv, despre care Timothy Gallwey vorbește, sunt așa-numiții “producători de stress”. Sunt concepții despre ceea ce ar trebui/ ar fi bine/ este în trend să fii/să faci, care declanșează temeri, frici, blocaje. Acestea manipulează vocea interioară până când nu mai este auzită.

Coaching-ul se adresează tuturor celor care urmăresc realizarea unor obiective, îmbunătățirea performanței, dezvoltarea personală și profesională, individual sau în echipă, ajutându-i să (re)găsească în ei înșiși sursa de motivație, de acțiune.

Specific, coaching-ul se adresează:

 • Organizațiilor (corporate coaching)
 • Antreprenorilor, managerilor, liderilor (executive coaching)
 • Echipelor (team coaching)
 • Persoanelor care vor să evolueze și urmăresc o schimbare în viața personală și profesională (life coaching)

Cum funcționează coachingul?

Coaching-ul este un proces interactiv care te ajută să te descoperi / redescoperi, să-ți stabilești cele mai bune obiective și să le atingi, iți oferă perspective nebănuite pentru rezolvarea provocărilor cu care te confrunți.

Un bun coach te ajută să privești provocarea dintr-o altă perspectivă. El adresează întrebări la care tu, din paradigma în care te afli, nu te gândești, iar reflecțiile pe care le ai și schimbările care apar se răsfrâng în mai multe domenii ale vieții (Work-Life Balance).

Dacă ai ști sau ai conștientiza acele întrebări, nu ai mai avea nevoie de coach, doar că tu, din poziția ta, din paradigma în care te afli, nu poți face acest lucru.

Este ca atunci când ai o pată pe haină, în spate, de care nu știi. Cineva te poate conștientiza de acest lucru, astfel încât apoi, tu însuți să îți găsești singur soluția, indiferent că îți schimbi haina, că o duci la curățat, că îți cumperi o haină nouă. Tu ești cel care hotărăște ce vei face.

Acest lucru îți dă responsabilitate, putere, stimă de sine pentru schimbări și decizii viitoare. De aceea, coachingul este, un instrument fantastic de dezvoltare personală, cu efecte durabile. Odată ce ai decis ceva pentru viața ta, nu mai ești același, ești altul, mai puternic și mai bun. Începi să știi că poți!

De aceea, recomandăm să apelați la coaching atunci când aveți o situație pe care ați încercat să o rezolvați dar rezultatul este nemulțumitor sau situația trenează fără a întrevedea o soluție acceptabilă. Rezultatele nu vor întârzia să apară alături de un coach bun, care știe să pună întrebările potrivite care să evidențieze nevoia clientului de centrare, de redescoperire a Sinelui


Team coaching

”The strength of the team is each individual member.
The strength of each member is the team.”

Phil Jackson


Cât de important este coachingul de echipă?

Companiile în care noi, oamenii, lucrăm funcționează asemeni organismelor. Totul este interconectat și atunci când o parte din sistem este afectat, mai devreme sau mai târziu, se va resimți și la alte niveluri. Iar cauza nu este doar acolo unde apare “afecțiunea”, ci se regăsește, cu siguranță, și la alte niveluri, departamente sau subdepartamente.

Totodată, dacă ceva nu funcționează optim, nu doar procedurile, procesele, strategiile sau politicile sunt “bolnave”, ci cauza este mai profundă. De cele mai multe ori pleacă de la oameni. Oamenii care înseamnă, de fapt, sufletul companiei.

Cel mai adesea cauza este lipsa comunicării sau o comunicare inadecvată. Mergând și mai departe, poate fi vorba de o disonanță între valorile afișate și cele în care omul crede cu adevărat.


Cum funcționează coachingul de echipă?

Utilizăm un ansamblu de abordări care pot fi folosite atât pentru explorarea straturilor profunde ale unei echipe (convingerile de grup) cât și pentru stimularea performanței asumate a unei echipe. Prin aplicarea lor de către o echipă de coaches profesioniști se facilitează creșterea performanței echipei prin:

 • creșterea nivelului de implicare a membrilor echipei în deciziile și acțiunile ei
 • un nivel de comunicare asertivă ridicat în cadrul echipei
 • îmbunatățirea proceselor de luare a deciziilor
 • implementarea mai rapidă a deciziilor luate
 • creșterea nivelului de colaborare și sprijin în cadrul echipei
 • creșterea nivelului de asumare a rezultatelor la nivel de echipă.

Care sunt beneficiile coachingului?

În funcție de tipul de coaching, beneficiile sunt de natură:

 • Strategică, Organizațională
 • Interpersonală
 • Dezvoltarea aptitudinilor
 • Calitatea vieții