Conflictele – un rau necesar?

Echipa Dynamic Learning a fost solicitata pentru un program de coaching individual si de echipa, in vederea armonizarii membrilor. Ca si coordonator de proiect, la nivel de echipa am inteles imediat provocarile. Era necesar doar sa le accepte si ei si sa inceapa sa le abordeze pas cu pas pe fiecare in parte, ceea ce s-a si intamplat.

 Adevarata provocare a fost partea de coaching individual. Unul dintre membrii echipei, cu pozitie importanta si vechime considerabila in companie, se afla mai tot timpul in conflict cu ceilalti membri ai echipei. Astfel de situatii sunt frecvente, iar motivul pentru care acestea apar este legat de raspunsul la intrebarea urmatoare:

 

De ce apar, de fapt, conflictele?

 

Conflictele noastre interne, adica ale fiecarei persoane in parte, stau, de fapt, la baza oricarui conflict cu o alta persoana. Sau cu mai multe. Mecanismul este simplu: ceva ce doare in tine, pentru ca este greu de gestionat si ascuns sub pres, va iesi in afara, manifestandu-se in relationarea cu ceilalti.

 

Spre exemplu, daca tu esti nemultumit de tine insuti si nu iti poti acorda respect, vei avea tendinta sa cauti in afara ta. Adica in relatiile cu ceilalti, carora le vei cere respect. Vei avea chiar “pretentia” si asteptarea de a primi respect. Si te vei simti frustrat atunci cand nu primesti. Si iata cat de usor apare conflictul.

 

Privind in profunzime, respectul este o valoare. Cu totii avem valori, importante si manifestate la anumite niveluri. Iar atunci cand o valoare importanta este in dezechilibru, adica este manifestata prea putin sau prea mult, se creeaza un conflict interior. Acest conflict inseamna o stare de disconfort manifestata sub forma de emotii negative precum: frustrare, nemultumire, tristete, iritare etc.

 

Persoana resimte acut acest dezechilibru si va incepe sa caute sa-si hraneasca valoarea respectiva din diverse surse.

 

Si cum nu prea am fost educati sau invatati sa ne cautam solutiile in noi insine, in interiorul nostru, atunci cel mai frecvent ne directionam catre exterior. Adica avem tendinta ori de a cere celorlati sa ne hraneasca valoarea in dezechilibru, ori de a valida valoarea manifestata in exces.

 

Spre exemplu, daca ne referim la valoarea “incredere in sine”:

  • Cand nu avem incredere in noi insine, cerem celorlati sa isi manifeste increderea in noi astfel incat noi sa ne putem hrani propria incredere: “seful mi-a zis ca sunt bun, deci sunt bun”
  • Cand increderea in sine este in exces, tendinta fireasca este de a fi arogant, cu o atitudine de superioritate, ne comportam cu aceasta atitudine si avem asteptarea ca ceilalti sa ne recunoasca superioritatea.

 

Conflictele sunt firesti. Oriunde si oricum. Pentru ca noi toti avem valori. Valori hranite si valori in dezechilibru. Important este ca de fiecare data cand suntem parte a unui conflict, sa punem un fel de “stop-cadru” si sa ne dam voie sa fim in prezent. Sa constientizam ca nu este despre ceilalti, ci doar despre tine insuti/insati.

 

Continuam sa vorbim despre ROLURI in cadrul conflictelor in articolul PSIHOLOGIA CONFLICTULUI.Autor: Loredana VLĂDĂREANU