Cuvantul te ridica, cuvantul te doboara

Fiecare cuvant pe care il rostim are un impact pozitiv sau negativ. Zilnic folosim cuvinte care sunt afectuoase, ne inspira, ne amuza, ne incurajeaza si ne motiveaza.  De asemenea, folosim cuvinte cu incarcatura negativa, care pot rani, ofensa sau chiar imbolnavi.

O mama isi apostrofeaza copilul de numai cativa anisori:  Copil rau ce esti! Pe unde mergi numai boacane imi faci! Imi faci viata un calvar! …Un invatator i se adreseaza unui elev pe un ton agresiv: nimic nu stii, esti codasul clasei, toti copiii te detesta, nu intelegi?

Psihologii spun ca toate intamplarile din viata noastra se inregistreaza in subconstientul nostru. O parere asemanatoare o au si unii fiziologi, care spun ca  locul de inregistrare a evenimetelor este memoria celulara, care nu se afla in regiunea creierului neaparat, ci poate fi oriunde in corpul omenesc. Celula functioneaza ca un aparat de fotografiat si membrana celulei ca o lentila a aparatului de fotografiat. Intamplarile trecute din viata noastra sunt inregistrate sub forma de imagini si se inmagazineaza sub forma energetica, pe un anumit grup de celule din corp. Toate evenimentele de mai tarziu care sunt pe acelasi tipar se vor inmagazina pe aceleasi grup de celule, fiind insotite de sentimentele si trairile de la acel moment.

Mai tarziu, spectatori fiind la  o intamplare cu aceleasi replici, pe acelasi tipar, vom readuce la suprafata toata incarcatura momentului trait in trecut. Instant subconstientul sau memeoria celulara ne trimit la acea intamplare care actioneaza ca o bariera  emotionala intre noi si interlocutor.

Uneori in workshop-urile pe care le sustin, atunci cand vorbesc de impactul cuvantului asupra noastra, ma opresc din prelegere si dupa o pauza de 3-4 secunde la spun participantilor pe un ton grav: Scoateti o foaie de hartie…urmeaza un test din ceea ce am discutat pana acum.

90%-95% dintre participanti intra parca in transa. Li se schimba pe loc mimica fetei intr-una extrem de ingrijorata si panicati executa aproape instantaneu ceea ce le-am spus sa faca. Dupa care le spun: Stop! Ce faceti? Unde sunteti?

Si.. ei imi raspund: La scoala! Ne-ai trimis in trecut la acele momente pe care le uram cel mai mult.

Cu  doar 5 cuvinte am scos la suprafata o multime de sentimente reprimate. Este cert ca nu vom putea comunica eficient cu o persoana care ne duce intr-un trecut dureros creandu-ne o stare de profund disconfort.

Cuvantul este un instrument pe care zilnic il utilizm acasa si in organizatii. Criticam, barfim, laudam, bucuram sau incurajam. Cuvantul distruge sau construieste relatii.

Cuvintele au impact emotional asupra celor care le rostesc sau a acelora care le asculta. Cuvintele negative sau cele dure produc stari surori cu frica: furie, ura, invidie, dorinta de razbunare, antipatie sau rusine..

Corpul nostru supus unor astfel de sentimente primeste un aflux de cortizol – un hormon produs de glanda suprarenala.

Cortizolul emis in cantitati peste cele normale si pe termen lung are impact devastator asupra starii de sanatate.

In plus, aceste  stari produc blocarea circulatiei informatiei, pe traseele neuronale, intre cele doua  emisfere cerebrale. (dreapta – creativa si stanga-logica)

Cand iti fixezi un obiectiv, folosesti emisfera dreapta. Pentru a-ti alcatui un plan, ai nevoie de emisfera stanga. Ai realizat planul si vrei sa-l transpui in practica trebuie reapelata emisfera dreapta.

„Ma simt blocat” este  una dintre cele mai intalnite expresii folosite de persoanele coplesite de stari emotionale negative.

In mod cert angajatii cu circuitele neuronale „blocate” raman in stari apatice, care numai la rezultate bune nu duc.  Managerii ar trebui sa fie mult mai atenti la limbajul pe care il folosesc si il  incurajeaza daca vor performante de la angajati.

Limbajul verbal pozitiv produce cu totul alte stari decat limbajul negativ. Starile si sentimentele sunt din zona: recunostinta, placere, entuziasm, speranta, optimism.

Simon Sinek in lucrarea „Leaderii mananca ultimii” identifica o conexiune extrem de interesanta pe care corpul nostru o realizeaza intre limbajul pozitiv, starile emotionale pozitive si o serie de hormoni benefici emisi in corpul uman. Unii sunt egoisti (dopamine si endorfine) si altii altruisti (serotonine si oxitocine).

Actionanad separat sau impreuna, in doze mici sau mari ei sunt emisi de catre corp de fiecare data cand simtim stari ca: fericire, bucurie, recunostinta, iubire, multumire. Cel mai mare beneficiu al lor este ca imbunatatesc sistemul imunitar, implicit starea de sanatate.

Si toate, acestea plecand de la cuvantul pozitiv. Cuvantul continut in feedback constructiv, in incurajaril, in recunoasterea si aprecierea meritelor celorlalti.

Daca esti selectiv cu cuvintele pe care le folosesti poti avea un mare impact pozitiv asupra ta ca om, a rezultatelor tale dar si a celor din jur. Criticand, injurand si barfindu-i pe altii nu faci altceva decat sa creezi rezistenta, conflicte si chiar sa te imbolnavesti sau sa-i imbolnavesti pe altii. Vorba unui intelept: tu alegi ce lup hranesti, pe cel alb sau pe cel negru.Autor: Iulian PENESCU

Senior trainer