Factorii stresori ai vieții noastre

Imaginați-vă că jonglați cu 7 bile. Este o întreprindere dificilă care necesită îndemânare, concentrare, calm și auto-control pentru că a jongla chiar și cu trei bile nu este ușor. Gândiți-vă că cele 7 bile sunt cariera voastră, finanțele voastre, sănătatea mintală și fizică, prietenii, familia, spiritualitatea pe care o mărturisiți și o practicați și distracția sau acele activități care vă plac și vă relaxează. Adică viața voastră.

Unele dintre aceste bile sunt din cristal, celelalte sunt din cauciuc. Voi nu știți care sunt din cristal și care sunt din cauciuc. Stați în picioare, pe o suprafață din beton și jonglați cu bilele voastre. Sunteți atenți să nu scăpați mai ales cariera, banii și poate distracția. Astfel că atenția nu este distribuită la fel și celorlalte bile, care pot cădea. Dacă bilele care cad sunt din cauciuc, ele vor sări înapoi și le puteți prelua în jonglerie, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Dacă sunt din cristal, se vor sparge și veți avea mai puține bile în joc. Oricare bilă poate fi din cristal și se poate sparge – sănătatea, familia, prietenii, spiritualitatea… Nu știm care va cădea și se va sparge…

Ne trezim că avem mai puține „bile” și viața noastră este mai săracă și mai stresantă. Ce putem face? Răspunsul este banal de simplu – să ne organizăm timpul pentru a-l folosi eficient și eficace și a-l distribui fiecărei bile în parte, astfel încât să se mențină în zbor. Sigur că nu ne putem vedea cu prietenii în fiecare zi, însă putem să stabilim două zile pe lună când vom avea activități comune cu ei, adăugând aici și distracția. Unele bile, precum cariera, vor fi abordate zilnic, la fel familia, spiritualitatea și finanțele. Important este modul în care acordăm fiecărei bile timpul său, ieșind astfel din zona de stres cauzată de lipsa timpului.

În mic, la fel se întâmplă în fiecare zi, când lipsa organizării, a coordonării activităților de la serviciu poate genera stres, principala „cauză” găsită fiind lipsa timpului și nu organizarea sa precară.

Prevenirea și tratamentul stresului în viziunea acestui concept înseamnă să ne stabilim obiective care direcționează folosirea celor 7 bile (care funcționează ca valori personale) și planificarea acțiunilor care să ducă la realizarea obiectivelor, pe termen scurt, mediu și lung. Un pas important este diagnosticarea zonelor care provoacă stres, deoarece lipsa timpului se poate manifesta în mai multe zone ale vieții, în același timp. De aici, va rezulta un plan coerent pentru prevenirea și rezolvarea stresului în viața voastră.

Să luăm ca exemplu situația unei persoane care lucrează într-o corporație, are 35 de ani, este mid-manager și dorește să înainteze în carieră. Își dă seama că un MBA îl poate ajuta să acceadă în carieră destul de rapid, poate chiar și în străinătate. Se interesează de costuri și contractează un credit de nevoi personale care să îi acopere cheltuielile legate de studii. De aici, viața îi ia un curs diferit decât până atunci: creditul îi solicită păstrarea locului de muncă, așa că atenție la bila carierei; prietenii și distracția iau o altă valoare în desfășurarea timpului zilnic, căci fiecare zi va avea 3-4 ore rezervate pentru studiu, mai vin week-end-urile cu cursuri sau lucru cu colegii pe diverse proiecte; familia va trebui să intre în același ritm de viață, dar este de acord?; mersul la sală de două ori pe săptămână a expirat, nu mai are loc; toată viața este altfel și trebuie planificată, căci altfel este nebunie.

Un alt exemplu este programarea zilnică a unor activități care nu se mai sfârșesc, creînd stres prin curgerea lor neîntreruptă. Revederea zilnică, înainte de finalul zilei a unei liste de activități (ce am reușit să facem din listă și ce nu), urmată de crearea unei liste de activități pentru a doua zi, cu stabilirea de priorități, lăsarea de timpi liberi care să poată accepta activitățile care vin ”peste rând”, structurarea unei agende ”flexibile” vor reduce stresul zilnic și vor crea imaginea unor activități care pot fi rezolvate, conform principiului „un elefant poate fi mâncat felie cu felie”.

Un atelier/curs cu impact asupra vieții voastre de acum înainte vă va ajuta să descoperiți stresorii din viața voastră, să-i îndepărtați și/sau să-i țineți sub control, să vă planificați viața să se desfășoare cum doriți voi, să învățați metode care să vă ajute la relaxare pe lungă durată astfel încât să bucurați de fiecare zi. De asemenea, planificarea unei zile de lucru, a unei săptămâni sau a unei luni, vă va elibera de grija unor sarcini nerezolvate încă, la fel ca și modul în care puteți gestiona „hoții de timp”. Toate aceste realizări se pot obține în timp scurt, cu efecte durabile pentru următorii ani.Autor: Nic ENACHE

Senior trainer, consultant, coach