Financial Licence for your business

De ce sunt respinse proiectele si planurile de bugetare departamentala in cadrul seditelor anuale ale companiei? 

Pentru ca autorii lor nu le fundamenteaza financiar si nu le sustin corespunzator – nu vorbesc limbajul cifrelor cand prezinta planul intocmit de ei in board meeting.

IMPORTANT! Priveste planul de buget din perspectiva KPI-urilor board-ului!
Asta inseamna sa vorbesti limbajul cifrelor: cash flow, PNL (cont de profit si pierdere), capital circulant, EBIT, EBITDA, capital angajat, provizioane, amortizare, depreciere…

Ti s-a intamplat sa fi fost personal intr-una din situatiile de mai jos? Ori ai discutat cu apropiati carora li s-a intamplat acest lucru? Daca da, atunci subiectele ce le aducem in discutie in randurile urmatoare ar putea fi o informatie interesanta si importanta.
1. Unui antreprenor cu un business in expansiune banca i-a inchis linia de credit si nu intelegea de ce, intrucat el considera ca afacerea lui merge bine, vanzarile fiind mai mari decat anul anterior.

2. Cel mai performant vanzator din echipa a fost promovat ca manager de vanzari. Dupa 6 luni de la numirea in functia de conducere, CEO l-a convocat intr-o sedinta in care i-a expus nemultumirea legata de performanta financiara a departamentului condus de el. Nu intelegea de ce, intrucat volumul vanzarilor era superior target-ului.

3. Un manager de HR era nemultumit ca in fiecare an i se respingeau propunerile de buget, cu toate ca strategiile de dezvoltare de personal erau bine definite, plecand de la nevoia initiala de instruire, dorinta de instruire a angajatilor si diferenta de performanta.

Cele trei exemple, desi par diferite, au in comun un singur lucru: lipsa pregatirii si a intelegerii principalilor indicatori de performanta economico-financiara pe care ii au in vedere institutiile financiare, actionarii companiilor, managementul de top. Este vorba de limbajul cifrelor pe care, daca il cunosti, poti castiga, daca nu il cunsoti, poti pierde.
Pozitia de manager presupune intelegerea si gestionarea capitalului uman (dpdv al structurii si culturii organizationale), a proceselor si procedurilor de lucru dar si a perspectivei financiare si a profitabilitatii, in context economic la nivel de ramura si economie. Managerul trebuie sa aiba asadar o perspectiva si o intelegere atat la nivel micro, cat si la nivel macro a companiei.

Foarte multi manageri sunt descurajati, in tentativa lor de a intelege instrumemtele si rapoartele financiare, datorita jargon-ului folosit de contabili.

Sa ne imaginam compania ca o un automobil:

Vanzarile reprezinta motorul

Logistica – sistemul de transmisie, aspectul exterior 

Marketingul – confortul interior 

HR-ul, Departamentul financiar si controlling – sistemele de siguranta (air-bag, ABS, ESP),

Departamentul R&D – computer de bord.
Pentru a intelege ce este important dpdv financiar si cum este condusa o companie, este util a privi lucrurile din scaunul soferului, caci ai putea sa te afli chir tu, managerul unui department sau tanar antreprenor, in situatia de a lua aceste decizii.
Ce ai in fata? Sistemul de navigatie care reprezinta strategia companiei (Construire strategie) si bordul masinii cu instrumentele de conducere.

Gandeste-te ca, in functie de ce-ti indica tabloul de bord (ceasuri, becuri), acestia reprezentand indicatorii economico-financiari, tu iei decizii in ceea ce priveste directia in care te indrepti, traseul, viteza, atat pe termen scurt dar si cu efect pe termen mediu si lung.

Obtine Finance Licence-ul companiei tale sau al companiei in care lucrezi! Lasa cifrele sa-ti vorbeasca, asculta povestea lor!Autor: Adrian Veselu

Trainer si Consultant Dynamic Learning