Psihologia conflictului – 3 roluri jucate in orice relatie

Va propun sa continuam sa vorbim despre conflicte, ca o continuare fireasca a articolului “Conflictele – un rau necesar?”.

Haideti sa abordam teoria celor 3 roluri pe care le tot jucam in orice relatie cu o alta persoana. Aceste 3 roluri sunt:

Agresor

Victima

Salvator

 

Agresorul este cel care nu neaparat agreseaza fizic sau emotional, ci cel care este Stapan. El decide. El dicteaza regulile. El foloseste puterea.

 

Victima este „obiectul de studiu” al Stapanului. Adica a Agresorului. Defensiv sau cu o atitudine pasiv-agresiva. Suporta sau se supune Stapanului.

 

Salvatorul Wow, asta este cel mai interesant rol cu putinta! Mai ales, ca este rolul in care trece foarte usor Victima.

 

Si asta se intampla asa: Victima este agresata de Agresor. Si cand nu mai rezista, ori se retrage si isi plange de mila (ca orice Victima autentica), ori se transforma in Salvator si incepe sa insire o lista luuunga de scuze pentru comportamentul Agresorului.

 

Lucrul bun este ca iese din statutul de Victima. Aparent bun lucrul asta. Pentru ca, de fapt, nu face altceva decat sa incurajeze si sa intareasca rolul Agresorului.

 

El primeste suport si scuze. Si invata imediat asta. Si-i place. Asa ca si data viitoare va forta atat de mult rolul sau de Agresor, pana cand Victima ii va da iar confirmarea de care are nevoie: scuzele.

 

Daca te-ai recunoscut, e bine. Cunosc sentimentul. Are un gust amar. Dar e un prim pas. Ai constientizat.

 

Acum accepta! Lasa vinovatia deoparte si incercarile de a intelege de ce faci asta. Uite, ca sa nu mai cauti, te lamuresc eu: faci asta pentru ca ti-e frica: de respingere, de refuz, de conflict sau de altele. Si nu ai incredere. Nu te iubesti si nu te respecti pe tine insuti suficient incat sa nu mai tolerezi situatia.

 

OK, acum ca am lamurit asta, hai sa trecem si la solutii. Primii doi pasi i-ai inteles: recunoaste/constientizeaza si accepta.

 

Pasul al treilea: ce beneficii iti aduce rolul de Victima? Ce castigi jucandu-l? Dar cel de Salvator – ce castigi jucandu-l?

 

Iti dau un exemplu: Victima de cele mai multe ori castiga compasiune. Si e cu atat mai puternic acest comportament cu cat obtine compasiunea celorlalti. Te duci si te plangi pe la prieteni, colegi, parinti etc. si ei te compatimesc. Cum te simti atunci? Inteles, acceptat, important.

 

Deci rolul asta de Victima il pastrezi pentru ca iti hraneste niste nevoi profunde.

 

Cel de Salvator e si mai interesant. Ce castigi cand il salvezi pe Agresor si salvezi relatia? Wow, pai te simti puternic, important, iertator, tolerant… si cate si mai cate.

 

Ei, cam asta este cu rolurile. Chiar daca le constientizezi si intelegi ca nu iti fac bine, iata ca lucrurile nu sunt chiar asa.

 

Adica, nu ai reusit inca pana astazi sa le schimbi pentru ca ele iti hraneau nevoi si valori importante. Iar acum, ca ai inteles, ia un pix si o coala de hartie si scrie asa: „Cum vad eu acum relatia cu X?” si raspunde-ti.

 

Care este primul pas pe care simti sa il faci acum in privinta acelei relatii? Dar al doilea? Mai scrie vreo cativa. Si nu-i lasa doar scrisi, ca ai pierdut timpul degeaba. Apuca-te de treaba! Adica, fa pasii respectivi!

Si iti mai spun ceva: nu esti intotdeauna Victima sau Salvator. Daca esti sincer cu tine, vei regasi in experienta ta de viata, trecuta sau actuala, situatii in care ai fost sau inca esti si Agresor. Chiar fara voia ta.

 

Oricum ar fi, aminteste-ti de fiecare data atat: cand esti intr-unul din aceste roluri, nu esti tu cu intreaga ta fiinta, ci este doar EGO-ul tau!!

 

Indiferent ca este vorba despre un conflict la locul de munca sau in viata personala, lucrurile stau la fel: Agresor, Victima sau Salvator – din cauza dezechilibrului uneia sau mai multor valori ale tale.

 

Deci, de fiecare data cand te surprinzi a fi parte a unui conflict, intreaba-te: care este valoarea in dezechilibru acum? Cum este ea manifestata? Prea mult sau prea putin?

 

Ceilalti nu au nicio vina si nici vreo datorie sa faca astfel incat noua sa ne fie bine cu noi insine. Este doar treaba fiecaruia in parte. Iar atata vreme cat vei avea asteptari de la ei, vei avea si dezamagiri. Nimeni nu iti este dator cu nimic si nici tu nu esti dator cu nimic nimanui. Referitor la valorile tale, evident.

 Autor: Loredana VLĂDĂREANU